03

Excursie Rondom de Rijnhaven

Organisator
Urban Guides
Datum
05 juni
Tijd
Van 10:00 uur - Tot 12:00 uur
Locatie
LantarenVenster
Zaal
Tussen 10.00 uur - 10.30 uur verzamelen bij LantarenVenster. Kom op tijd!

Wie vanaf de Veerhaven naar de zuidoever kijkt ziet een architectuurspektakel dat bijna on-Nederlands te noemen is. Van bescheiden bouwblokjes is op de Wilhelminapier en Katendrecht geen sprake. U waant zich eerder in de docklands van London, New York of Shanghai. De imposante skyline van Rotterdam groeit nog altijd met de dag.

Deze indrukwekkende hoogbouw op de Wilhelminapier en Katendrecht vormt het resultaat van zo’n dertig jaar stadsontwikkeling rondom de Rijnhaven. Er is hard gewerkt om Rotterdam Noord en Zuid met elkaar te verbinden als één stad aan de rivier. Met de komst van de Erasmusbrug werd Zuid in één klap vele malen toegankelijker en ontwikkelde de Wilhelminapier zich razendsnel van een verlaten havengebied tot een mondain deel van het stadscentrum. Wereldberoemde architecten, zoals Rem Koolhaas, Alvaro Siza Vieira en Sir Norman Foster, hebben er hun landmark achtergelaten. Ook vindt u op dit kleine schiereilandje de drie hoogste gebouwen van Nederland en is OMA’s De Rotterdam zelfs het grootste gebouw van Europa.

Katendrecht begon juist in alle stilte aan een tweede jeugd, maar met de bouw van de Fenixlofts en de Groene Kaap krijgt het buurtje steeds meer allure. Duidelijk is dat men kan spreken van een heel bijzondere woonwijk midden in de haven, met het roemruchte havenverleden als geschiedenis en de nieuwe wooncomplexen als toekomst. Een toekomst waar overigens niet iedereen even gelukkig mee is, want gentrificatie kent ook z’n keerzijde.

Tijdens deze wandeling maakt u een interessante tocht over de Wilhelminapier en Katendrecht en komt u langs nieuwe woontorens, monumentale pakhuizen, industriële silo’s en bakfietswijkjes. Een professionele gids vertelt over dit roemruchte verleden en plaatst de huidige ontwikkeling van de spectaculaire nieuwe architectuur in een voormalig havengebied in zijn context.

Maximaal 15 deelnemers (vol = vol)

Foto: Urban Guides