Rijn-Maasmonding, Natuurlijk!
Waterveiligheid en Natuur – Kansrijk combineren in de Rijn-Maasmonding?
Het combineren van doelen voor waterveiligheid en natuur: alleen maar lastig, of levert dit juist meerwaarde op?
Natuur
Het gebied Biesbosch Rijn-Maasmonding heeft een unieke natuur door de afwisseling van eb en vloed, de open verbinding met de Noordzee en de overgang van zoet naar zout. De Biesbosch is bovendien het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. De natuur- en waterkwaliteit is ondanks maatregelen nog niet op orde. De druk neemt verder toe door klimaatverandering en een toenemend maatschappelijk gebruik.
In de preverkenning Biesbosch Rijn-Maasmonding van de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW) onderzoeken we hoe het gebied zich kan ontwikkelen tot een duurzaam robuust en veerkrachtig ecosysteem. Daarbij kijken we óók naar kansen om natuurdoelen te verbindingen met andere doelen, zoals waterveiligheid. We nemen u mee in de eerste resultaten van deze preverkenning.
Waterveiligheid
De Rijn-Maasmonding heeft voor de komende decennia een aanzienlijke dijkversterkingsopgave. Een deel van deze projecten ligt aan of in natuurgebieden, zoals Natura 2000. Vaak wordt dit als een belemmering ervaren. Maar wanneer we de verschillende doelstellingen en belangen beter doorgronden zien we dat deze niet zo tegengesteld zijn als wordt aangenomen. Het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) laat inspirerende voorbeelden zien, waarbij waterveiligheid en natuur worden gecombineerd.
Daarbij gaan we graag met u in gesprek:
– Welke kansen zijn er in de Rijn-Maasmonding om de doelen van waterveiligheid en natuur te combineren?
– Welke risico’s en dilemma’s zien we daarbij?
– Wat is (bijv. vanuit beleidsperspectief) nog nodig om concreet aan de slag te gaan?